Trebuie să acționăm!

      În octombrie 2020, pentru al patrulea an consecutiv, a fost lansat proiectul global „Climat Action”, care are își propune să modifice prin educație comportamentul elevilor și mentalitatea societății cu privire la schimbările climatice și amenințările la care este supus mediul înconjurător.
      Grandiosul și ambițiosul proiect implică peste 2 500 000 de milioane de elevi din peste 100 de țări, este susținut de guverne din 15 țări, colaborează cu Amnesty International, Microsoft, WWF, UNESCO și NASA, este susținut de personalități notorii ale lumii, cum ar fi Jane Goodall, președintele Irlandei Michael D.Higgins, Kumi Naidoo, Ziauddin Yousafzai, principesa Esmeralda a Belgiei, Dalai Lama etc. Activitățile proiectului sunt reflectate în mass-media din 45 de țări, inclusiv la posturile BBC, CNN, National Geographic etc.
      Elevilor li se oferă oportunități excelente de a se implica în activități de protejare a planetei, au ocazia să aplice și un mod diferit de învățare. Ghidați de profesori, identifică problemele de mediu locale, desfășoară activități, propun soluții de ameliorare pe termen lung. Pe parcursul a șase săptămâni, elevii vin cu idei, explorează, creează, discută, diseminează în echipă și online,  publicând materialele pe: www.climate-action.info/ .
      Elevii clasei a XI-a de la Liceul de Creativitate și Inventică „Prometeu-Protalent”, ghidați de doamnele profesoare Lungu Angela, dirigintă,  și Negru Eugenia, profesor de istorie și de educație civică, s-au implicat cu mult entuziasm și responsabilitate în acest proiect, au identificat problemele de mediu cu care se confruntă Republica Moldova: poluarea, gunoiștile neautorizate, efectul de seră, schimbările climatice care conduc la dezastre ecologice, au propus câteva acțiuni concrete menite să protejeze mediul ambiant.
      Sădirea în curtea liceului a simbolicului copac ginkgo biloba, arborele supraviețuitor, cunoscut pe Pământ încă de acum 270 de milioane de ani, rezistent la secetă și la temperaturi înalte, exprimă convingerea elevilor că planeta poate fi salvată, prin educație, asumare, implicare, comunitatea școlară poate face lumea mai frumoasă!
      Elevele Mahu Andreea, Medeleanu Cristiana, Hachi Mădălina, Cujbă Andreea și Maslo Patricia le-au vorbit elevilor din clasele I-a-VII-a despre importanța protejării mediului înconjurător, despre necesitatea de a prețui resursele naturale, despre faptul că fiecare poate și trebuie să acționeze, iar prezentările ppt despre reciclarea hârtiei au fost un pas important ce a solidarizat cadre didactice, elevi de treaptă primară, gimnazială, liceală într-o amplă acțiune de colectare a maculaturii. Băieții din clasa a XI-a – Beniuc Dumitru, Nosaci Aurelian, Daniel Mîțu, Daniel Candu, Maximov Dan, Tarlev Ion, Tabarcea Corneliu, Maniuc Ștefan – timp de o săptămână, au organizat strângerea și cântărirea maculaturii – în total, 1120 de kg!
      Și pentru că ideile frumoase trebuie să continue, elevii au lansat campania „Clasa noastră reciclează hârtia!”, mobilizând liceul să economisească hârtia, se adune în continuare maculatura, pentru reciclare. De asemenea, liceenii susțin campania „PlantEd” din cadrul proiectului „Climate Action” și vor sădi copacii procurați din banii de pe maculatură, iar elevii claselor a III-a „G”, învățătoare dna Mariniuc Eugenia, și a IV-a „B”, învățătoare dna Scripnic Iulia, ghidați de doamna Manea Ana, profesoară de educația tehnologică, au confecționat cutii decorative și suport pentru creioane, din diferite materiale reciclabile.
      Toate aceste acțiuni au confirmat faptul că fiecare dintre noi este responsabil de mediul înconjurător și că, prin educație și implicare, putem salva lumea!

 

Trebuie să acționăm! (Prezentare PowerPoint)