Pe data de 20 mai 2021, a avut loc cea de 14-a a ediție a Conferinței internaționale „Ateliere de radioprotecție ale liceenilor”, eveniment științific  de notorietate și înaltă ținută academică, la care echipa liceului participă pentru al optulea an.

    Conferința s-a desfășurat în acest an în format online, echipa liceului fiind programată în aceeași sesiune cu cea a  Japoniei și a două licee de top din Franța.
         Ghidați de doamna Vîrlan Zinaida, director adjunct pentru educație la Liceul de Creativitate și Inventică „Prometeu-Protalent”, profesoară de limba franceză, grad didactic superior, instruiți, prin extinderea materiei, de către  domnul    Dușciac Viorel, doctor conferențiar în fizică, echipa liceului nostru, alcătuită  din liceenii: Mahu Andreea, Hachi Mădălina, Cujbă Andreea, Medeleanu Cristiana, Candu Daniel,  clasa a XI-a, și gimnaziștii Nicu Secrieru, clasa a VIII-a, și Bolgari Ștefan, clasa a IX-a, a fost la înălțime și la această ediție, excelând atât prin modul de prezentare, cât și prin nivelul înalt de cunoaștere a limbii franceze.

Tema prezentată: „Studiul produselor locale și de import cu privire la cantitatea radiației ionizante ca urmare a catastrofei de la Cernobîl” ” a trezit un interes deosebit pentru toți participanții. La acest subiect, s-a lucrat timp de jumătate de an, s-a  studiat literatura de specialitate, pentru a reuși o prestație apreciată de organizatori cu calificativul „excelentă”. Fiecare membru al echipei și-a asumat în mod responsabil rolul delegat, ca , în final, să trăiască bucuria efortului comun.

Aducem mulțumiri Domnului Dorin Dușciac, Doctor în fizică, Cercetător la Comisariatul pentru Energie Atomică și Energiile Alternative (CEA) din Paris, Franța. Domnia sa  ne-a ajutat să stabilim, într-un laborator din Paris, Saclay, cantitatea radiației ionizate în produsele alimentare locale și de import, cumpărate în piețele din Chișinău. Grație acestor măsurări, am constatat că produsele pe care le consumăm corespund  normelor naționale de radioprotecție.

Ne exprimîm recunoștința și înalta prețuire pentru Distinsa Doamnă Zinaida Vărlan, a cărei implicare și dăruire consfințesc de de fiecare dată  succesele tinerilor noștri cercetători.