Liceul de Creativitate și Inventică „Prometeu-Protalent” –  „Școala de Excelență”

în cadrul proiectului Climate Action

 

 

      Liceului de Creativitate și Inventică „Prometeu-Protalent” din Chișinău i s-a conferit prestigiosul titlu „Școala de Excelență” pentru participarea activă în cadrul proiectului global Climate Action. Prin această distincție a fost evidențiată activitatea intensă a 250 de școli din întreaga lume, care au identificat cauzele și efectele schimbărilor climatice și au propus soluții, insistând pe necesitatea educației climatice.

    Recunoașterea a fost acordată de Cartoon Network Climate Champions și Climate Action Project. Cartoon Network Climate Champions este o inițiativă de conștientizare a schimbărilor climatice, care își propune să inspire copiii să facă față provocărilor zilnice care, în mod colectiv, pot face o mare diferență pentru sănătatea planetei noastre. Asociația a fost dezvoltată în colaborare cu WWF, o organizație pentru conservarea naturii și restaurarea ecologică a mediului natural.

    Climate Action Project este un proiect educațional gratuit, la nivel mondial, care a fost lansat de Take Action Global, o organizație nonprofit din SUA, și implică peste 2.700.000 de profesori și elevi din peste 146 de țări. Acest proiect își propune să ajute tinerii să învețe despre criza climatică în moduri autentice și să creeze soluții pentru îmbunătățirea condițiilor de mediu.

    Cele 250 de Școli de Excelență ale proiectului Climate Action au fost anunțate pe 4 noiembrie 2021 în cadrul zilei Climate Action Day, un eveniment anual live online la care au participat peste 250.000 de persoane la nivel global. Invitații de onoare ai  evenimentului au fost prințul William, președintele James Alix Michel, Seychelles; Rick Davis, NASA; Matt Larsen-Daw, WWF; Prințesa Esmeralda, Belgia, și alți lideri mondiali, cercetători climatici și activiști.

    În acest an, Liceul de Creativitate și Inventică „Prometeu-Protalent” a fost reprezentat în proiect de elevii clasei a X-a „B” și a XII-a, ghidați de doamnele profesoare Danilov Dina și Lungu Angela. Și la această ediție ne-am implicat activ și responsabil în formularea cauzelor, a efectelor ce conduc spre agravarea schimbărilor climatice. Am cercetat date statistice, am comparat situația din prezent și trecut, descoperind gravitatea problemei actuale cu care se confruntă mediul. Confirmăm faptul că suntem într-o continuă criză și, dacă nu acționăm, ne vom îndrepta din ce în ce mai repede spre o catastrofă climatică.

   Pentru a proteja rezervațiile naturale,  am participat la activități de plantare a copacilor și am organizat, pentru al doilea an consecutiv, strângerea de maculatură,  pentru centrele speciale de reciclare. Am creat și am desfășurat în cadrul școlii lecții de ecologie prin intermediul cărora i-am informat pe elevi despre schimbarea climatică și despre necesitatea de a acționa pentru a proteja planeta.

   Declarația prințului William ne încurajează să continuăm educația climatică și să implicăm un număr tot mai mare de participanți, deoarece:„Avem nevoie de creativitatea tinerilor pentru a ne ajuta planeta. Avem nevoie de elevi să inventeze și să inoveze – să gândească dincolo de locul în care ne aflăm acum și să fim optimiști cu privire la viitorul nostru.”

   Concluziile doamnei  dr. Jennifer Williams, Climate Action Project, sunt și ale noastre, ne asumăm cu toată responsabilitatea să continuăm educația ecologică, să acționăm pentri a face lumea mai sigură,  mai frumoasă: „Comunitatea noastră de educatori s-a reunit în sprijinul educației climatice globale. Ne angajăm să ne asigurăm că studenții au acces la informații, idei și oportunități de a acționa pentru planetă și, astăzi, aceste Școli de Excelență conduc drumul pentru întreaga lume.”

Andreea Mahu, clasa a XII-a, președinta Consiliului elevilor din

Liceul de Creativitate și Inventică „Prometeu-Protalent”

The effects of climate change group 2 prometeu protalent (1)