Vive la Francophonie! Je suis francophone! Je parle français! – acestea au fost sloganele lecției-eveniment, susținută de elevii clasei a III-a „B” (învățătoare doamna Elena Maniuc) în ziua de 22 martie 2023, în contextul Zilei Internaționale a Francofoniei.
Baloane albastre, albe și roșii, stegulețe și panglici în aceleași culori, drapelul francez și alte vestigii-simbol din Patria Francofoniei – Franța, au fost atributele ce au creat atmosfera de sărbătoare a unei magnifice manifestări culturale, care a avut menirea să descopere frumusețea și eleganța limbii franceze. Ghidați și însuflețiți de distinsele profesoare de limbă franceză, doamna Silvia Voroniuc și doamna Natalia Caprian,  micii vorbitori de franceză s-au implicat într-o veselă și distractivă competiție de cunoaștere a acestei limbi, demonstrând pe viu, că timp de șapte de luni, din momentul în care au început a studia respectiva disciplină, pot fi obținute succese impresionante.
Ajutați de diverse materiale didactice, la fel de colorate ca și întregul aspect al clasei de limba franceză, copiii, repartizați în două echipe, s-au lăsat antrenați în diverse concursuri, ce prevedeau recapitularea cunoștințelor privind citirea și formularea corectă a propozițiilor, memorarea expresiilor, cunoașterea cifrelor, a diverselor aspecte ale mimicii, etc. Fiecare echipă și-a ales câte un căpitan, care era responsabil de implicarea colegilor în competiții, ambele urmărind acumularea punctelor câștigate pentru răspunsuri corecte. Tot ele și-au numărat reciproc, supravegheați de câte un reprezentat din fiecare echipă, „roadele bogate” ale palpitantei competiții, diferența constând într-un singur punct, fapt ce dovedește buna însușire a lecțiilor de limba franceză.
Bravo, dragi elevi! Bravo, chers élèves! Bravo, petits francophones! Vous êtes magnifiques! Nous sommes fiers de vos connaissances en français!
Mulțumiri cordiale, admirație și considerație pentru profesionalismul și efortul depus la realizarea acestei minunate activități extracurriculare, exprimăm distinselor profesoare de limbă franceză, doamnelor  Silvia Voroniuc și Natalia Caprian și neapărat doamnei Elena Maniuc, dascălul care călăuzește zi de zi această minunată clasă de elevi sârguincioși și talentați.
Menționăm cu aleasă prețuire și respect că doamna Silvia Voroniuc, pentru profesionalismul și munca neobosită în educarea și instruirea tinerei generații, a fost înalt apreciată cu titlul de Chevalier dans lʼOrdre de Palmes academique a Republicii Franceze!