„Cartea bună lume-adună, lume bună împreună” este genericul ședinței Clubului Literar „Homo Aestheticus Junior”, ce a avut loc duminică, 18 iunie 2023, în Casa de Cultură din satul Zubrești, raionul Strășeni. Protagonistul evenimentului a fost scriitorul Aurelian Silvestru, directorul fondator al Liceului de Creativitate și Inventică „Prometeu-Protalent”, care a răspuns invitației dlui Viorel Jardan, președintele raionului Strășeni, inițiatorul acestei frumoase manifestări culturale.

Întâlnirea cu scriitorul îndrăgit, la care a participat, cu mic, cu mare, întregul sat, a decurs într-o atmosferă caldă, veselă și prietenoasă, dezvăluind pasiunea pentru lectură a copiilor, începând cu cei de la grădiniță până la elevii din clasele mari. Drept dovadă, ei au prezentat, alături de artiștii amatori maturi ai localității Zubrești, un frumos program de cântece și poezii ale îndrăgitului poet, prozator, dramaturg, eseist și folclorist Iulian Filip, pe care le-au interpretat și recitat cu evident talent și inspirație, bucurându-se de aplauzele audienței.

Publicul, îndeosebi copiii prezenți la întâlnire și-au dorit să afle mai multe despre viața și opera scriitorului Aurelian Silvestru, care a răspuns întrebărilor lor și le-a vorbit despre importanța lecturii la dezvoltarea personalității, despre valoarea incontestabilă a cărții în viața omului, despre actul de creație în sine, dăruindu-le un set de volume semnate de domnia sa.
Emoționanta întâlnire cu iubitorii de lectură din satul Zubrești a fost moderată de scriitorul Iulian Filip și Nadejda Pădure, directoarea Bibliotecii Publice Raionale „Mihail Sadoveanu” din orașul Strășeni.
Menționăm că Proiectul Clubul Literar „Homo Aestheticus”, inclusiv varianta pentru copii „Homo Aestheticus Junior”, a fost inițiat de Biblioteca Națională a Republicii Moldova, iar activitatea propriu-zisă a fost organizată în cadrul Campaniei de promovare a patrimoniului scris 20 scriitori/20 întâlniri, Programul Național Lectura Central, ediția a 6-a, 2023, în parteneriat cu Liga Bibliotecarilor din Republica Moldova „Alexe Rău”, Institutul de Filologie Română „Bogdan Petriceicu-Hașdeu” al USM, Consiliul raional Strășeni, Biblioteca Publică Raională „Mihail Sadoveanu” din Strășeni, Primăria satului Zubrești și Biblioteca Publică Zubrești.

Mulțumim pe această cale primitoarelor gazde și tuturor celor implicați la realizarea acestui palpitant eveniment cultural, prin care se promovează pasiunea pentru lectură.