Echipa Liceului de Creativitate și Inventică „Prometeu-Protalent”, reprezentată de elevii Amelia Andreea Juraveli și Evelina Subțirelu, din clasa a XII-a, de Maxim Garaba și Mark Antonio Portas, din clasa a IX-a, a obținut locul III (nivel C1) la proba proiect de echipă în cadrul primei ediții a Olimpiadei Internaționale de limba engleză din România. La competiția care a avut loc la București, în perioada 10-17 septembrie 2023, au participat 57 de elevi din 7 țări europene (San Marino, Letonia, Portugalia, Bulgaria, Romania, Macedonia de Nord și Republica Moldova).
Medalia de bronz și diploma de merit a fost acordată echipei noastre pentru prezentarea digitală/multimedia a unei scene din romanul The Book Thief/Hoțul de cărți de scriitorul australian Markus Zusak. În cadrul prezentării, cei patru elevi au impresionat juriul atât prin alegerea unui fragment relevant din roman, cât și prin interpretarea deosebit de reușită și inspirată a rolurilor asumate.
Echipa a fost pregătită pentru participare la Olimpiadă de dna Natalia Dubencu și dna Olga Ciorici, profesoare de limba engleză la Liceul „Prometeu-Protalent”, domniile lor asumându-și și responsabilitatea de a fi alături de elevi pe parcursul întregii competiții, iar proba proiect de echipă, ce prevedea dramatizarea unui fragment din romanul The Book Thief/Hoțul de cărți a fost realizată cu inspirata contribuție a dnei Diana Decuseară-Onică, artistă emerită a Republicii Moldova, care a și asigurat prestația impresionantă a elevilor.
Despre succesul obținut, eforturile depuse și impresiile trăite la Olimpiadă, au vorbit cu mult entuziasm atât elevii învingători, cât și cadrele didactice implicate, în cadrul întâlnirii organizate de Administrația Liceului cu ocazia revenirii de la competiția internațională.

Amelia Andreea Juraveli, clasa a XII-a: „Participarea la Olimpiadă a fost o experiență excepțională, o provocare pentru mine. A fost complicat, dar per aspera ad astra, prin efort continuu și dedicație se obține succesul. Mi-a plăcut că am avut posibilitatea să comunic cu reprezentanți din alte țări. Am observat că peste tot oamenii sunt la fel au aceleași visuri și valori, vor să comunice, să cunoască lucruri noi unii despre alții. Gazdele au fost deosebit de ospitaliere, oamenii foarte calzi.”

Mark Antonio Portas din clasa a IX-a: „Vreau să-mi exprim recunoștința pentru lecțiile și cunoștințele obținute de la doamnele profesoare de limba engleză Olga Ciorici și Natalia Dubencu. Vreau să mulțumesc, de asemenea, dnei Diana Decuseară-Onică. Fără de contribuția dumneaei n-ar fi fost posibil să obținem acest loc. Noi nu suntem actori. Dar am reușit să excelăm și am arătat lumii cât de buni putem fi cu ajutorul unui expert. A fost una din cele mai bune experiențe din viața mea… Sunt bucuros că am ieșit în evidență și am demonstrat cât de important este lucrul în echipă, datorită cărui fapt am ajuns în clasament.”

Evelina Subțirelu din clasa a XII-a: „Mulțumesc profesoarelor care ne-au ghidat și inspirat și, de asemenea, mamei mele, care m-a încurajat să particip la competiția internațională. Inițial nu aveam curaj, dar sunt mulțumită că am concurat cu reprezentanți din alte țări. Am înțeles ce este o olimpiadă internațională de limba engleză și sunt fericită că m-am prezentat mai bine decât am crezut c-o pot face.”

Maxim Garaba din clasa a IX-a: „Deși am participat la mai multe competiții, am concurat pentru prima dată la o olimpiadă internațională. A fost o experiență foarte plăcută, a trebuit să depun efort, dar a fost mai ușor decât mă așteptam. Mulțumesc cadrelor didactice și Administrației Liceului care au avut încredere în noi. Sunt foarte recunoscător pentru tot. Mulțumesc dnei Diana Decuseară-Onică. Mi-a fost greu să însușesc rolul distribuit, a fost nevoie de interpretat multe momente, dar am reușit. A fost o experiență inedită pentru mine.  Vreau să mai merg la alte ediții ale acestei Olimpiade.”

Natalia Dubencu, profesoară de limba engleză: „A fost o competiție destul de grea, mai ales că noi am înscris echipa, în baza experienței academice, la secțiunea de nivel C1, deși acest nivel e pentru studii mult mai avansate la limba engleză. Am concurat cu 15 echipe din 7 țări. Am fost apreciați și admirați de toată lumea, în deosebi pentru proba proiect de echipă, la care elevii noștri au dovedit că sunt foarte creativi, fapt pe care l-au demonstrat cu prisosință. La sigur, e o performanță.”

Olga Ciorici, profesoară de limba engleză: „În primul rând, vreau să mulțumesc colegei Natalia Dubencu. Implicarea dumneaei a fost totală. Multe i se datorează în ceea ce ține de organizare, de idee, de concept. Mulțumim dnei Decuseară-Onică, dumneaei a fost cea care a realizat acest spectacol miraculos. Ne-a ajutat nu doar cu regia, scenografia, coloana sonoră, dar și cu vestimentația, cu echipamentul, cu efectele secundare,  cu distribuția rolurilor gândită foarte bine. Mulțumim, nu în ultimul rând, copiilor, fără de care acest spectacol, această victorie nu era să fie. Au demonstrat implicare, devotament, perseverență, punctualitate. Au întrunit toate rigorile puse în față de această probă – temă pentru acasă. Copii au dat dovadă de creativitate, iar după spectacol au răspuns în cunoștință de cauză la întrebările adresate. Mulțumesc întregii echipe, tuturor celor care au avut curajul să ne susțină.”    

Diana Decuseară-Onică, artistă emerita a Republicii Moldova: „Mulțumesc că ați avut încredere în mine. Apreciez că la ora 1.00 de noapte am trimis scenariul în limba română dnei Dubencu și mai departe nu știu ce a făcut. Știu  doar că spectacolul trebuia prezentat în limba engleză, iar la ora 14.00 elevii aveau deja textul. Realizez că a fost un efort deosebit. Acești copii n-au întrebat: cum, de ce? N-a trebuit să-i conving. Știau atât – trebuie să facem și mi-a fost ușor. Au realizat exact ce le-am cerut. Acest nucleu s-a format de la sine. Lucrurile ies bine când le faci din pasiune.”    

Zinaida Vîrlan, director adjunct pentru instruire, profesoară de limba franceză: „Trebuie să menționăm faptul că elevii clasei a XII-a, atingând nivelul C1 la limba engleză, sunt aproape de vorbitorii nativi ai acestei limbi și acest lucru este excepțional. Dar, fiindcă am experiența participării de mai mulți ani la un proiect internațional din domeniul fizicii nucleare, care are loc în Franța, i-aș îndruma pe elevi să persevereze și la învățarea cât mai profundă a limbii franceze, ca să descopere, prin intermediul ei, fascinanta lume a științei.”

Angela Lungu, director adjunct pentru educație, profesoară de limba și literatura română: „Vreau să exprim recunoștință Administrației Liceului care a făcut posibilă participarea elevilor la această Olimpiadă, inclusiv doamnelor Decuseară-Onică, Dubencu și Ciorici, care i-au pregătit pentru a face față cu succes competiției. Și fiindcă succesul este atât de răsunător, ar fi mare păcat să nu vadă și copiii din școală spectacolul realizat. De aceea, Vă propunem să faceți un filmuleț cu prilejul zilei de 26 septembrie – Ziua Limbilor Europene, atunci când copiii din școală vor vorbi și-n engleză, și-n franceză, și-n germană, și-n română, iar participanții să prezinte spectacolul ca pe un produs de excepție, premiat la Olimpiada Internațională. V-aș mai sugera să adăugați o frază de ce este important să cunoaștem limba engleză, de ce este important să fie pace, de ce avem nevoie de toleranță, de buna înțelegere între popoare. Bine ar fi să jucați spectacolul, neapărat cu recuzita respectivă, dacă ne-o mai oferă Teatrul Național „Mihai Eminescu”, fapt pentru care îi mulțumim. Felicitări!”

Aurelian Silvestru, director fondator al Liceului: „Felicitări elevilor! Este performanța voastră, dar să știți că performanța elevilor se datorează profesorilor de performanță! Avem profesori de performanță și avem cu ce ieși în lume, cu ce ne mândri. Vreau să știți că fiecare zi din viață este o lecție, uneori crudă, care ne învață niște lucruri: și suferința și bucuria. Concentrați-Vă pe lecție, nu pe suferință. Adică, suntem puternici, suntem capabili să învingem! Dacă avem de rezolvat o problemă – o rezolvăm! Fruntea sus și înainte! Așteptăm să fiți la fel de competitivi în toate domeniile pe parcursul întregului an de studii.”

Nota bene: Menționăm că în cadrul Olimpiadei, doamnele profesoare au inițiat parteneriate de colaborare cu echipele din Macedonia de Nord, Letonia și România. Să fie de bun augur!