Raluca-Cristiana Cazacu, eleva clasei a VIII-a „B” a Liceului de Creativitate și Inventică „Prometeu-Protalent”, a obținut un succces remarcabil la Concursul de șah „20-ème Bois-Colombes Chess Master – Open C”, ce a avut loc în perioada 26-30 decembrie 2023, la Paris, Franța. Ea a obținut prestigiosul loc III în clasamentul general, cu 7,5 puncte din 9. La Concurs au participat 230 de jucători din toată lumea. Raluca-Cristiana a fost unica participantă din Republica Moldova. A aplicat la Concurs la sugestia antrenorului Serghei Vedmediuc, care-i este îndrumător din anul 2017 și a părinților, care o susțin și o încurajează în această frumoasă și utilă ocupație.

„Nu m-am așteptat la un asemenea rezultat, mărturisește Raluca-Cristiana. A fost un concurs greu, pe care l-am început cu stângul. Am avut inițial o pierdere și o remiză, dar ușor-ușor am început să câștig și am încheiat Concursul cu rezultate ce m-au plasat pe locul III. Pentru mine această competiție a fost cea mai bună de când joc șah. M-a solicitat psihologic foarte mult, a trebuit să fiu puternică, să depășesc momentele dificile, dar cu atât e mai mare satisfacția rezultatului obținut.”

Raluca-Cristiana Cazacu a învățat să joace șah de la sora mai mare Gabriela, care a practicat șahul de performanță. De la ea cunoaște, că pentru orice succes trebuie să muncești mult.

„M-am pregătit intens de acest Concurs, spune Raluca-Cristiana. M-am antrenat 5 zile pe săptămână, câte 1,5 -2 ore. Mă pregăteam teoretic, apoi făceam ore de parctică, în mare parte cu antrenorul meu. În șah, fără practică nu poți ajunge la niciun rezultat. În genere, șahul necesită timp, răbdare și studiu continuu. El dezvoltă gândirea logică și mă ajută mult în toate celelalte activități. Încă nu știu dacă voi face o carieră în șah, dar e de mare folos pentru mine.”

Bravo, Raluca-Cristiana! Suntem mândri de tine și-și dorim noi victorii în continuare!

Exprimăm mulțumiri și aprecieri tuturor celor care, într-un fel sau altul, contribuie la obținerea succeselor Ralucăi-Cristiana Cazacu – domnului antrenor Serghei Vedmediuc, părinților Aurelia Bobeică și Anatalie Cazacu și nu în ultimul rând doamnei Zinaida Vîrlan, diriginta clasei a VIII-a „B”, director adjunct pentru instruire, care știe să-și motiveze și stimuleze discipolii pentru reușită și performanță.