În Săptămâna Memoriei Holocaustului, desfășurată în perioada 22-31 ianuarie 2024, la Liceul de Creativitate și Inventică „Prometeu-Protalent” au avut loc numeroase evenimente, dedicate celui mai tragic genocid din istoria lumii – Holocaustul.

Evenimentele, coordonate de doamna Daria Franțuz, profesoară de istorie, au avut drept obiective: cunoașterea fenomenului Holocaust pe plan național și global; sensibilizarea elevilor cu privire la fenomenul Holocaustului; prezentarea Holocaustului în literatură și cinematografie; încurajarea elevilor de a contribui activ la integrarea europeană, la consolidarea valorilor fundamentale – drepturile omului, lupta împotriva rasismului şi a xenofobiei, solidaritate umană; distingerea de către elevi a cauzelor și consecințelor Holocaustului pe termen scurt si lung.

Astfel, pe parcursul întregii săptămâni, elevii au participat la diverse activități. Ei au vizionat la lecțiile de limba engleză celebrele filme artistice „Pianistul”, „Lista lui Schindler” și „Hoțul de cărți” (inițiatoare doamnele Natalia Dubencu și Olga Ciorici, profesoare de limba engleză), care abordează exhaustiv subiectul Holocaustului, bucurându-se de deosebită apreciere la nivel mondial.

O altă activitate ce a atras atenția tuturor a fost expoziția „Fotografia ca mărturie a adevărului „ 27 ianuarie în 27 de fotografii”. În cadrul expoziției, elevii clasei a XI-a le-au vorbit elevilor din clasele a VI-a ‒ a VIII-a despre Holocaust prin intermediul fotografiilor expuse.

„Memoria Holocaustului în literatura artistică – cartea „Băiatul în pijamale în dungi” de John Boyne, a fost tema atelierului de discuții, organizat în ziua de 25 ianuarie (coordonatoare profesoarele Daria Franțuz, Angela Miron, Angela Lungu, Nelea Croitoru, Natalia Rusica), în cadrul căreia elevii claselor a VI-a „A” și „C”, a VII-a „A”, „B”, „C” au creat, în urma lecturii acestei cărți, portretul omului bun. După discuții la temă, ei au notat pe fluturași de hârtie cum ar trebui să fie omul bun, de ce calități ar trebui să dispună ca să nu se mai întâmple astfel de atrocități reprobabile. În timpul discuțiilor, au evoluat la pian cu piese de muzică clasică talentatele eleve Vitalia Butucel și Alexandrina Rapcea, din clasa a VII-a „C”.

În aceeași zi, elevii clasei a IX-a au mers în excursie la Memorialul ghetoului din Chișinău pentru „A vedea, a ști, pentru a nu uita” (titlul activității coordonate de doamnele  profesoare Eugenia Negru și Fevronia Maler)), ce s-a întâmplat în secolul XX și pentru a preveni astfel de tragedii în viitor.

Pe data de 26 ianuarie, elevii claselor a IX-a, a XI-a „A” și a XII-a „A” au participat la masa rotundă (coordonatoare doamnele profesoare Daria Franțuz și Eugenia Negru) cu genericul „A ierta nu înseamnă a uita”, în cadrul căreia au pregătit comunicări în PPT:

Ion Crețu și Cornelia Sirețeanu, clasa a IX-a („Holocaustul în cuvinte și înțelesuri”);

Evelina Subțirelu, Amelia Juraveli, clasa a XII-a („Memoria Holocaustului în filmul artistic: Studiu de caz: Lista lui Schindler și Pianistul”);

Marc Portas, Maxim Garaba, clasa a IX-a („Drept între popoare sau despre curajul de a fi om”);

Ariana și Damiana Meșină, clasa a XII-a și clasa a VII-a („Ianusz Korczak – o poveste despre iubire”);

Gabriela Darovanîi, clasa a IX-a („Jurnalul Anna Frank sau declarație de iubire vieții”);

Ioana și Maria Ionescu, clasa a XII-a („Auschwitz  – Mai este oare acesta un om? de Primo Levi);

Maria-Eliza Speianu, clasa a XII-a („Vă eliberez de himera conștiinței″ (A.H) sau despre umanitate.”)

Elevii au abordat profund și multiaspectual tema Holocaustului, oferind colegilor pagini de istorie și dimensiuni ale masacrului de dinaintea și din timpul celui de Al Doilea Război Mondial, care a oripilat întreaga omenire.

Activitățile dedicate Holocaustului au urmărit scopul să promoveze pacea, toleranța interetnică, dialogul intercultural, combaterea rasismului, a antisemitismului și a altor forme de intoleranță, care pot provoca regretabile și de neiertat tragedii.

Mulțumiri tuturor celor implicați în comemorarea victimelor Holocaustului!