Un grup de elevi din clasele a X-a – a XI-a de la Liceul de Creativitate și Inventică „Prometeu-Protalent” și-au asumat rolul de voluntari la desfășurarea lucrărilor Astra Film Festival Chișinău, ediția a III-a, care a avut loc în perioada 14-16 noiembrie 2024, la Cinema Loteanu din capitala Republicii Moldova. Voluntarii au ghidat spectatorii în sala de cinema și au avut grijă ca fiecare dintre ei să se simtă confortabil pe parcursul vizionării filmelor documentare incluse în program.
Elevii s-au descurcat excelent cu sarcinile pe care le-au avut de îndeplinit pe parcursul celor trei zile de festival, fapt apreciat de organizatorii evenimentului, care drept mulțumire i-au invitat la ediția de anul viitor a festivalului, ce va avea loc la Sibiu, România. Numele voluntarilor sunt: Gabriela Darovanîi și Nicolae Chișcă din clasa a X-a „B”, Camelia Munteanu și Patricia Țepordei din clasa a XI-a „A”, Sergiu Statii, Theodor Zastînceanu, Marius Druță și Alexandru Balaban din clasa a XI-a „B”.
Elevii clasei a IX-a „A”, însoțiți de doamna Dina Danilov, profesoară de limba și literatura română, au vizionat documentarul biografic „Între tăcere și păcat”. După vizionarea filmului, ei au participat la discuția cu renumita poetă Ana Blandiana, protagonista documentarului, implicându-se activ în dialogul deosebit de interesant. Alt grup de elevi din clasa a VII-a „C” au fost spectatorii filmului polonez „Inginerii adolescenți” din cadrul programului educativ Astra Film Junior, pentru elevi și adolescenți. Elevii au fost ghidați de doamna Angela Lungu, profesoară de limba și literatura română, director adjunct pentru educație, domnia sa fiind responsabilă și de întreaga activitate de voluntariat. „A fost o experiență utilă și cognitivă pentru fiecare elev, din care au avut multe de învățat”, a menționat distinsa profesoară.
Nota bene: Astra Film este festivalul internațional de film documentar care se desfășoară anual la Sibiu. Fondat în 1993 de Dumitru Budrala, AFF este un eveniment unic în Europa Centrală și de Est și este primul festival internațional de film documentar din România. An după an, programele festivalului au depășit limite impuse de definiții și categorisiri și au pătruns pe teren adesea neexplorat. Ajuns la a 30-a ediție, evenimentul este cel mai longeviv festival de film din țară și a devenit în acest timp o platformă importantă de promovare a filmului de non-ficțiune și de lansare a celor mai noi documentare, dar și a regizorilor din Europa, aflați la început de carieră.