Întâlnirea de pe data de 19 noiembrie 2024 a elevilor din clasele a XI-a „A” și a XII-a „A” de la Liceul de Creativitate și Inventică „Prometeu-Protalent” cu jurnalistul, comentatorul politic și scriitorul Nicolae Negru, s-a constituit într-un bun prilej de cunoaștere din prima sursă a ceea ce au fost și însemnat deportările românilor basarabeni în perioada URSS. În această privință le-au fost de mare folos atât răspunsurile protagonistului, cât și cartea autobiografică a domniei sale „O progenitură dușmană”, apărută în 2024 la editura Arc din Chișinău.
Impresionați de lectura cărții, elevii, pe lângă faptul că s-au antrenat într-un dialog captivant cu autorul, și-au expus și prezentările proprii despre diverse aspecte din activitatea regimului totalitar comunist, demonstrând interes față de istoria recentă a românilor basarabeni, dar și aptitudini de analiză a sistemului politic sovietic, care a provocat enorme nenorociri tuturor popoarelor alipite cu forța la imperiul URSS.
Prezentările, elaborate cu ajutorul aplicației Power-Point, au fost ilustrate cu documente vorbitoare ale vremii, care nu lasă loc de interpretări privind atrocitățile și nedreptățile comise de regimul totalitar comunist. S-au manifestat în calitate de autori ai acestor prezentări Ana Maria Guvir („A fi dușman al poporului prin prisma copilului basarabean deportat”), Mihai Ermurache și Luca Godea („URSS între propagandă și îndoctrinare”), Sebastian Mastac („NKVD și KGB în URSS”), Cristian Tabarcea („Spitalul de psihiatrie ca formă de teroare”), Mihai Ermurache („Deportările – formă de teroare în regimul comunist”) din clasa a XII-a „A”, iar Vlad Guzun și Romina Țăranu din clasa a XI-a „A”, Alina Șireaeva, Vlada Gheorghiță, Patriciu Buldumea din clasa a XII-a „A” s-au remarcat prin întrebările adresate autorului cărții „O progenitură dușmană”.
Îndrumătorul și ghidul elevilor în această palpitantă „călătorie” în istorie a fost doamna Eugenia Negru, profesoară de istoria românilor și universală, grad didactic superior. Domnia sa a reușit, ca de fiecare dată!, să exploreze împreună cu elevii pagini de istorie a românilor, care fiind cunoscute, studiate și analizate, au puterea să edifice demnitatea, curajul și umanitatea fiecăruia dintre noi, contribuind plenar la devenirea noastră ca oameni integri și civilizați.
Întâlnirea a debutat cu poezia „Balada celor deportați” de Grigore Vieru, recitată de Vitalia Butucel din clasa a VIII-a „C” și cu cântecul „Rugă de copil” (versuri și muzică de Aurelian Silvestru), interpretat de ansamblul „Prometeu” (conducător artistic Veaceslav Adam, profesor de educație muzicală, grad didactic unu).
„A fost un eveniment de bună educație istorică a generației care are nu doar de împlinit un destin, ci și de reparat rănile unui trecut îndurerat, fără de care nu putem mișca istoria din loc”, este de părere scriitorul Iulian Ciocan, prezent la întâlnire în calitate de reprezentant al editurii Arc.